A jótékonykodás nem pénzkérdés: Mianmar vezeti a világranglistát!

Nincs az a bugyuta amerikai film, amiben ne lenne egy gazdag feleség, aki fontosságának tudatában kótyavety... izé, bocsánat, jótékonykodja férje vagyonát mindenféle rongyrázós, csili-vili társasági eseményeken. Ekkora társadalmi nyomás mellett nem is meglepő, hogy az USA szerezte meg holtversenyben az első helyet a Charities Aid Foundation 2013. évi jótékonykodási ranglistáján.

A jótékonykodási index három adakozó magatartást mér: a kérdezett ad-e pénzbeli adományt, végez-e önkéntes munkát, illetve segít-e idegennek egy tipikus hónapban.

Hogyan kerülhetett az USA mellé a katonai junta hatalma alól csak 2011-ben és valószínűleg csak hivatalosan és nem ténylegesen felszabaduló Mianmar (régi nevén: Burma)???? Mianmar, ahol világszinten a legmagasabbak közé tartozik a jövedelmi rés, mivel a gazdasági hatalom továbbra is a papíron megbuktatott katonai vezetés kezében összpontosul? Mianmar, ami az Emberi Fejlettségi Index alapján a 187 országból álló rangsor végén kullog, a 150. helyet vívva ki magának?

Ha azt hiszitek, hogy Mianmarban divat segíteni az idegeneknek, mert úgyis mindenki ráér, óriási tévedésben vagytok. A megkérdezettek 49%-a segít csak. Azonban 91%-uk rendszeresen adakozik pénzt, és 51%-uk végez önkéntes munkát! Önkéntes munkában csak Türkmenisztán (53%), pénzbeli adományban viszont senki nem előzi meg Mianmart (Málta a második, jócskán elmaradva, 78%-kal). Mianmart a théraváda buddhista közössége emeli az élbolyba, mivel szerintük a jótékonykodás a szenvedéstől való megszabaduláshoz vezető legbiztosabb utak egyike.

És most lássuk az USÁ-t. Az USA az idegeneknek segítésben első (79%), pénzbeli adományozásban csak 9. (68%), és hiába van hagyománya náluk az önkénteskedésnek, az mindössze az 5. helyhez elég (44%).

Magyarország az összesített lista 72. helyét foglalja el. Pénzbeli adomány vonatkozásában a 62. (24%), önkéntes munka tekintetében a 104. (12%), idegennek segítésben az 56. (51%) hely a mienk.

A riport egyértelmű tanulsága az, hogy nem a magas GDP tesz tipikus segítőkké. A G20 országok közül csak 5 van benne a top20-ban, 11 a top50-be sem került be. Szerintem, a Világbank 31 magas jövedelmű országot tartalmazó listája jobban közelíti a "gazdag ország" fogalmát, mint a G20-hoz tartozás, de ez alapján is hasonlót tapasztalunk. A 31-ből 9 volt a top20-ban és további 6 a top50-ben.

A CAF weboldaláról letöltött infografikán jól követhetők a riport fő tanulságai.
CAF present this infographic on the World Giving Index 2014Brought to you by CAF - Donate to charity online

Kapcsolat

Mandora Tanácsadó Kft.
cím: 1204 Budapest, Előd u. 84
e-mail: info@mandora.hu
mobil: +3620/7751618

Blog eredeti helye: szamvarazs.blogspot.hu