Létezik-e cél, amely szentesíthetné a kínzást?

Az év legcinikusabb közvélemény-kutatása következik emberek kínzásáról, a kínzással megszerzett információk hasznosításáról (amennyiben valaki más szerezte meg őket), elfogadhatónak tartott kínzási technikákról, és arról, hogy az USA tekintélyének az ártott, hogy nyilvánosságra hozták - nem pedig az, hogy végrehajtották ezeket a kínzásokat.

A nemrégiben nyilvánosságra CIA jelentés szerint, az amerikai titkosszolgálat törvénytelen eszközöket alkalmazva kínzási technikákat alkalmazott 119 fogvatartott titkos börtönökben zajló vallatása során.

A YouGov felméréseket készített a témában Amerikában és az Egyesült Királyságban. A kutatás érdekes egyrészt abból a szempontból, hogy látszik, Amerika is mennyire polarizált politikailag. A demokraták élesen elutasítók a CIA intézkedéseivel szemben (a program illegális volt, a probléma legális eszközökkel is kezelhető lett volna, a kínzás nem elfogadható, stb.), a republikánusok pedig teljes mellszélességgel támogatják. Másrészt annak is megvan a maga bája, amikor látjuk összehasonlítva annak az országnak a reakcióját, akit a támadás ténylegesen ért (USA), azzal, akit nem (Egyesült Királyság).

Az USA-ban a megkérdezettek 65%-a szerint igenis indokolt lehet kínzási technikák alkalmazása azokkal a terrorizmussal gyanúsított személyekkel szemben, akik tudhatnak valamit az esetleges következő, USA elleni támadással kapcsolatban.

Az Egyesült Királyságban már csak 34% szerint létezhetnek egyáltalán olyan körülmények, amelyek igazolhatják a kínzás alkalmazását, de ha valaki más már megszerezte kínzással az információt, akkor a brit titkosszolgálat jó szívvel építhet rá 47% szerint. Csak a mi pici kezünk maradjon tiszta, ez a fontos!

Az amerikaiak mindössze 21%-a gondolja, hogy a CIA eljárásmódja legális volt, de 24% elfogadhatónak tartja, hogy a CIA illegális eszközökhöz is forduljon szükség esetén. Kíváncsi vagyok, mit gondolnának, ha rajtuk kísérletezne a CIA. Utólag, mondjuk, beismernék, hogy eredménytelenül.

Bizonyos kínzási technikák elfogadhatóbbak az amerikaiak szerint, mint mások. Például kipróbáltatnám néhánnyal az alvásmegvonást 180 órán keresztül - szerintem ezek arra gondolnak, hogy olyan, mint átbulizni az éjszakát.

A kutatáshoz írt egyik komment így szólt: "Örömmel tölt el, hogy azok az emberek, akik másokat a végbelükön keresztül táplálnak, a mi oldalunkon állnak. Nagyon kínos lenne a perverz szadisták oldalán állni."

Érdekes módon, a feketék körében a leggyakoribb (14%) a nézet, miszerint a jelentés napvilágra kerülő részletei javították az USA imidzsét (az összes többi szegmentálás szerint nincsenek nagy különbségek). A kérdezettek fele szerint inkább rontották.

De az igazán szép, a pont az i-n, ez az ábra. Mégis mi rontotta az USA megítélést? Az, hogy embereket kínoz kormányzati felhatalmazással? Egy frászt: az, hogy elismeri!

És most a nagy kérdés felétek: Szerintetek, létezhet-e olyan cél, amely szentesítené a kínzást, mint eszközt?

Létezhet-e olyan cél vagy körülmény, amely szentesíti a kínzási technikák alkalmazását, mint eszközt?
Igen, biztosan.
Nagyon ritkán előfordulhat.
Kizárt dolog. Embereket nem kínzunk.

Poll Maker

Kapcsolat

Mandora Tanácsadó Kft.
cím: 1204 Budapest, Előd u. 84
e-mail: info@mandora.hu
mobil: +3620/7751618

Blog eredeti helye: szamvarazs.blogspot.hu