Ha áram van, minden van


Az ország teljes villamosenergia fogyasztása a rendszerváltás után a visszaeső ipari termelés miatt csökkent 1993-ig, majd a gazdaság magára találásával növekedésnek indult, és azóta kisebb-nagyobb zökkenőkkel folyamatosan emelkedik. A szolgáltatott villamosenergia 2011-ben 36 ezer GWh szintet ért el.

A közüzemű villamosenergia-hálózathoz az ország minden települése kapcsolódik. 2011-ben több mint 5 millió háztartási fogyasztó közel 11 ezer GWh villamos energiát használt fel, a teljes villamosenergia fogyasztás közel harmadát.

Számuk szerint, a háztartási fogyasztók teszik ki az összes villamosenergia fogyasztó 91%-át. Számuk 2000-es évek lakásépítési lázának köszönhetően ugrásszerűen megnőtt, majd 2009-től a válság beköszöntésétől kezdve stagnált. 

Az egy fogyasztóra jutó villamosenergia fogyasztás a 90-es évek második felében, a gázalapú energiafogyasztás terjedésének köszönhetően csökkent, majd a 2000-es években a háztartási gépek (mosógép, mosogatógép, klímaberendezés, hűtők, stb.) számával együtt újra emelkedésnek indult és magas szinten állandósult. 2010-től aztán, részben a válság hatására beiktatott takarékoskodásnak köszönhetően ismét csökkent. 2011-ben egy háztartás átlagos havi villamos energiafogyasztása 179 kWh volt.


A megyék közül Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabb az egy háztartási fogyasztóra jutó vilamosenergia fogyasztás. Magas fogyasztás kjellemzi még Pest és Tolna megyét, valamint Budapestet. A legalacsonyabb fogyasztást Zala és Somogy megyékben regisztrálták. 

Kapcsolat

Mandora Tanácsadó Kft.
cím: 1204 Budapest, Előd u. 84
e-mail: info@mandora.hu
mobil: +3620/7751618

Blog eredeti helye: szamvarazs.blogspot.hu