Éljen soká a magyar tulajdonú bankszektor! (különben sokba fog még fájni nekünk)

Tulajdonosok
1) A Széchenyi Bank 51%-os közvetlen tulajdonosa egy 20 millió forintos jegyzett tőkéjű (-350 millió forintos saját tőke) cég, aki a teljes bankvásárlást hitelből oldotta meg. A cég tavalyi eredménye közel 400 milliárd forint veszteség. A közvetett tulajdonos Töröcskei István, aki nem mellesleg az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója is.
2) A Bank kiegészítő melléklete szerint, "2013 júniusában a Magyar Állam képviseletében eljáró Nemzetgazdasági Minisztérium úgy döntött, hogy a magyar gazdaság versenyképessége növelése érdekében elkötelezett, hazai tulajdoni háttérrel rendelkező Széchenyi Bank magyar vidéki vállalkozások stratégiai partnere legyen. Ennek érdekében a Magyar Állam 2013. június 28-án 49%-os tulajdonosi részarányt szerzett a Széchenyi Bank Zrt-ben, aminek köszönhetően a Bank jegyzett tőkéje három milliárd forinttal emelkedett meg."

Tőkepótlási kötelezettségek
Megalakulása óta a Bank többször nem érte el a hitelintézetek számára kötelezően előírt minimális tőkeszintet (ez minden évben problémát okozott), amiért a tulajdonos több lépcsőben, összesen 3 milliárd forinttal emelt tőkét. Ehhez a magyar állam további 3 milliárddal járult hozzá tavaly. A 2014-re előírt tőkeemelést a tulajdonosok (még) nem hajtották végre.
Az MNB 2014. november 4-én felügyeleti biztosotokat rendelt ki a Bankhoz.
Veszteséges működés, működési kockázatok
A Bank a működését 2010-ben kezdte meg, tehát a mintegy 32 milliárdos hitelportfólión elszámolt közel 2 milliárd forintos értékvesztés nem a devizahitelezés eredménye. A Bank aktív részt vállalt a Növekedés Hitelprogramban (14,5 milliárd forintos állomány), amelynek két legnagyobb rendszerszintű kockázatának egyike éppen az, hogy a 2,5%-os kamatmarzs nem fedezi a kis- és középvállalati szektor 18-20% körüli bedőlési arányát. (A Bank kamateredménye mindössze 400 millió forint: ennek kellene fedezetet nyújtania a 2 milliárdos értékvesztésre.) 
Az alacsony kamatmarzs másik oka a Bank korábbi likviditási problémáinak kezelési módjában keresendő: aktív és gyors forrásgyűjtést csak kedvező kamatfelár mellett tudtak hatékonyan végrehajtani (tehát drágán jutottak a forráshoz, amit olcsón voltak kénytelenek kihelyezni). 
Ráadásul, a piacra lépés magas költségei meglehetősen lassan térülnek meg egy érett piacon, ahol az ügyfélszerzés érdekében az egyéb szolgáltatások (számlavezetés, tranzakciók) árait is alacsonyan kell tartani.
Betétek és OBA
A Bank közel 30 milliárd forint betét gyűjtött 2013 végéig, amiből nagyjából 20 milliárd fortintnyi van OBA által biztosítva. Az OBA vagyona 2013. december 31-én 92 milliárd forint volt. Azóta három (tisztán magyar tulajdonú) hitelintézet betéteseinek kártalanítása történt meg, összesen kb. 78-80 milliárd forint értékben.

Kapcsolat

Mandora Tanácsadó Kft.
cím: 1204 Budapest, Előd u. 84
e-mail: info@mandora.hu
mobil: +3620/7751618

Blog eredeti helye: szamvarazs.blogspot.hu